Timmerdorp Castricum TiDoCa
Timmerdorp 2024 is van 26 augustus tot en met 30 augustus 2024

Verslag van de Dag

Kijkje op het dorp

Maandag 11 augustus 2014

We zijn begonnen! Vanmorgen om 9.15 ging ‘de brug open', wat betekende dat alle deelnemers (en hun ouders) het Timmerdorpterrein op mochten. Dat was het moment om een hut uit te zoeken. Nadat dat gebeurd was werd er door René het één en ander uitgelegd over de regels en hoe je een hut moet bouwen. Toen dat verhaal klaar was kon iedereen aan de slag. En dat gebeurde ook! Elk jaar verbaas ik me er weer over hoe snel al die hutten de hoogte in gaan. Toen ik vanmorgen om 8 uur het terrein op kwam stonden er alleen nog losse palen, en als ik nu uit de Regelkeet naar buiten kijk zie ik al hele hutten staan. Bijna alle hutten hebben al een dak, en de hutten die dat nog niet hebben krijgen dat morgenochtend.

Voor wie zelf niet meetimmert hier zal ik nog even kort uitleggen hoe zo'n hut er nou precies uit komt te zien. Er staan vier palen in de grond. Die palen worden aan de onderkant verstevigt met kleine latjes die in de grond geslagen worden. Als de palen stevig genoeg staan mogen er kruislatten aan de palen getimmerd worden. Dat zijn planken die aan alle vier de kanten van de hut een kruis vormen. Als die goed vast zitten (aan elke kant van de kruislat twee spijkers) kan er leiding worden gezocht voor de dwarsbalken. Die balken mogen vaak wel door de kinderen zelf vastgetimmerd worden, maar daar zijn grote spijkers voor nodig, en die heeft de leiding. In totaal zitten er voor een verdieping vier dwarsbalken op je hut. Op deze dwarsbalken komt de deur (‘Huh, een deur?' Ik hoor het je denken!). Die deur is niet zoals een gewone deur, maar hij wordt neergelegd, zodat hij eigenlijk een dak vormt voor je hut.Voordat je een deur krijgt heb je een bouwvergunning nodig, omdat we dan allemaal zeker weten dat je hut stevig genoeg is om op te zitten. Na je eerste bouwvergunning (en deur) kan je verder aan je tweede verdieping. Dan begint het allemaal weer opnieuw bij de kruislatten.

Terwijl ik hier in de Regelkeet zit te typen hoor ik van buiten allemaal timmergeluiden komen. Dat is eigenlijk wel raar, want het is al avond, en de vlag is al lang naar beneden (dat betekent dat er niet meer getimmerd mag worden). Uitzondering hier op is de leiding, want die zijn met een groep mensen bezig aan de leidingtoren. De leidingtoren vormt vrijdagavond de basis voor de brandstapel. Als de fik door gaat (en daar hopen we natuurlijk allemaal nog steeds op!) wordt al het hout van het Timmerdorp rondom de leidingtoren gelegd, en dat is wat 's avonds in de fik gaat. Als dat de toren omvalt (of instort, zoals vorig jaar) is het Timmerdorp officieel voorbij.

Als laatste voor vandaag zal ik jullie nog even wat vertellen over de leiding. Alle mensen in een rood t-shirt (of rode trui) lopen over het terrein om jullie te helpen. Sommige mensen zijn heel sterk en stoer, andere mensen durven wat minder. Hierdoor is elke leiding goed in zijn eigen ding. Sommigen komen graag helpen met balken of verlengingen, terwijl anderen graag even een plank vasthouden als dat je zelf niet zo goed lukt. Naast dat wij hier zijn om jullie te helpen vinden wij het zelf ook gewoon heel erg leuk! Het is altijd gezellig op het Timmerdorp, en we zijn met een hele leuke groep mensen. Zo leuk, dat wij er vrij voor nemen. Veel van ons zouden namelijk eigenlijk moeten werken deze week, maar hebben vrij genomen om hierbij te kunnen zijn. Andere mensen hadden misschien al vakantie, maar komen toch een week (of 1,5 week met de voorbereidingen erbij) naar het Timmerdorp om te helpen. Zelfs het bestuur (de mensen met het paarse shirt) doen dit vrijwillig!

Zo, ik zie ondertussen dat het al een flink lang verslag geworden is! Het wordt tijd om eens een leuke foto van vandaag erbij te zoeken en dit verslag online te zetten. Als je verder nog foto's wil kijken kan dat, alle foto's die vandaag gemaakt zijn door de leiding staan al op deze site. Slaap lekker, en tot morgen!

Bekijk alle dag verslagen