Timmerdorp Castricum TiDoCa
Timmerdorp 2024 is van 26 augustus tot en met 30 augustus 2024

Verslag van de Dag

De taart van Van Vessem smaakte heerlijk!

Maandag 22 augustus 2016

Nou jongens en meisjes, het zit er weer op. De eerste dag timmeren is klaar. Er is al flink wat getimmerd. Vanmorgen heb ik vooral geholpen met het vastzetten van de palen, en vanmiddag heb ik bij flink wat hutten geholpen met het timmeren van dwarsbalken. Ook heb ik een paar keer op een hut mogen klimmen om eraan te schudden. Wij moeten natuurlijk wel testen of de hut stevig genoeg is!

TiDoCa bestaat dit jaar 10 jaar, daarom zijn er wat extra feestelijkheden deze week. Vandaag kregen alle kinderen een broodtrommel met het logo van TiDoCa. Ik hoop dat de broodjes daarom deze week nóg lekkerder zullen zijn! En vanmiddag was er wat lekkers om uit te delen, namelijk taart! Er is natuurlijk geen feestje zonder taart, en Bakker Van Vessem wilde ons dit graag geven. Daar waren wij en de kinderen heel erg blij mee!

Misschien moet ik mijn verslag even iets uitgebreider maken. Vandaag was de eerste dag van het Timmerdorp. Dat betekent dat ’s ochtends alle kinderen een hut uitzoeken. Een hut uitzoeken klinkt een beetje alsof de hut al klaar is, maar dat is zeker niet zo! Er staan alleen nog maar 4 palen in de grond, en die palen worden uiteindelijk de hut. Nadat er wat belangrijke dingen uitgelegd zijn mogen de kinderen beginnen. Eerst moeten de palen vastgezet worden. Dat vind ik altijd het stomste klusje van de week, maar het is heel belangrijk. Door de palen goed vast te zetten wordt je hut stevig, en kan je een hoge hut bouwen. Als de palen goed vast zitten kan je kruislatten op de palen timmeren. Kruislatten komen aan alle vier de kanten, aan de binnenkant van de palen. Leiding helpt alle kinderen hierbij. Na de kruislatten komen de dwarsbalken, daar moeten de kinderen leiding voor hebben. De leiding heet namelijk zogenaamde ‘leidingspijkers’, en die zijn lang genoeg om door de balken heen te komen. Als de balken erop zitten mag er een bouwvergunning aangevraagd worden. Voor de meeste kinderen duurt het wachten op een bouwvergunning altijd héél lang. Maarja, zo’n bouwvergunning is ook heel belangrijk. Aan het begin van mijn verslag schreef ik over het schudden aan de hutten, dat is onderdeel van de bouwvergunning! De leiding die bouwvergunning uitdeelt controleert of de hut stevig genoeg is, en of alle kruislatten en balken goed genoeg vast zitten. Als de hut is goedgekeurd mag er een deur gehaald worden. Die deur wordt dan gebruikt als een soort dakje, en als vloer voor de volgende verdieping. Als de deur gehaald is kunnen de kinderen weer zelf verder timmeren.

Nog niet alle kinderen hebben vandaag een bouwvergunning gekregen, maar morgen voor de pauze zullen alle hutten een bouwvergunning hebben. Na een bouwvergunning kan er een nieuwe verdieping gemaakt worden, dus dan moeten er weer nieuwe kruislatten en dwarsbalken op de palen.

Trouwens… Vandaag verschenen er op het Timmerdorp opeens allemaal posters van mensen die gezocht werden! Ik heb wat rondgevraagd, en nu blijkt dat dit mensen van de leiding zijn die teveel spijkers hebben krom geslagen. Op het Timmerdorp is dit natuurlijk een groot misdrijf. Alle kinderen is gevraagd om op te letten wie van de leiding zoveel spijkers krom slaat, en om deze mensen een beetje extra te helpen bij het timmeren. Ik ben benieuwd hoe dat deze week afloopt!

Nou, lieve lezers (ik ben wel benieuwd wie dit verslag eigenlijk allemaal lezen), het is tijd om even wat te gaan eten. Van zo’n dag timmeren word je hongerig!

Hopelijk zie ik jullie morgen allemaal weer, dan gaan we weer hard timmeren! En lekker lunchen op het Timmerdorpveld! Ik heb er weer zin in! Eet smakelijk en slaap lekker!

Bekijk alle dag verslagen