Timmerdorp Castricum TiDoCa
Timmerdorp 2024 is van 26 augustus tot en met 30 augustus 2024

Verslag van de Dag

Het bestuur bij de fik

Vrijdag 20 augustus 2010

Het is weer voorbij. Het is nu zaterdagochtend, gisteren met die prachtige fik had ik natuurlijk geen tijd meer om het Verslag van de Dag te schrijven. Gister is er weer een boel gebeurd, dus ik zal voor de laatste keer alles vertellen over een prachtige Timmerdag.

Gisterochtend kon iedereen nog lekker timmeren, de laatste planken erop slaan en nog net proberen die laatste bouwvergunning te krijgen. Sommige hutten gingen ook steeds hoger! Er was zelfs een hut met 4 verdiepingen!! Tijdens de ochtend merkte ik dat de leiding ook al druk bezig was met het opruimen van spullen, zoals de fotoborden bij de brug, de leidingluifel en de leestent. Ik vroeg me af waarom dat was, dus heb ik dat even nagevraagd. Toen is me uitgelegd dat het anders nooit op tijd opgeruimd is voor de fik, en dan moet alles natuurlijk wel weg zijn! Dus de leiding begint 's ochtends alvast met het ‘slopen' van hun spullen, zodat ze 's middags ook alle tijd hebben jullie te helpen!
Want ja, 's middags moesten alle hutten gesloopt worden. Met hulp van veel ouders en leiding gingen alle kinderen aan de slag. Maar voordat dat kon werden de hoogste hutten omgetrokken. Behalve dat dat natuurlijk ontzettend cool is heeft het ook te maken met de veiligheid. Als je bovenop een hut van vier verdiepingen staat te slopen kan je natuurlijk niet zomaar je hout naar beneden laten vallen, dus is 't een stuk veiliger om de hut om te trekken zodat alles al laag bij de grond is. Dit jaar werden er zes hutten omgetrokken, en gelukkig is het iedereen weer gelukt! Na het omtrekken van de hutten mochten alle kinderen dus aan de slag bij hun eigen hut. Alles moest uit elkaar, en alles moet weggebracht worden. Geverfd, gelakt en geperst hout moest naar de container, waar leiding klaarstond, omdat dat hout niet op de fik mag. Al het andere hout mocht wel naar de houtstapel, want dat kon 's avonds in de fik! Het slopen en opruimen ging erg goed, ik vond het heel mooi om te zien dat zoveel ouders en kinderen ook nog andere hutten hielpen met het opruimen. Rond 3 uur/half 4 was het hele veld netjes en mochten alle kinderen hun vaantje en iets lekkers op komen halen. Daarna konden ze allemaal naar huis, om nog even uit te rusten en iets te eten voordat ze 's avonds terug mochten naar het veld voor de fik!

En wat een fik was het zeg!! Geweldig! Al jaren is het zo dat het Timmerdorp officieel afgelopen is als de leidingtoren, die in het midden van de houtstapel staat, omvalt. Maar wat was dat nou dit jaar? De toren wilde maar niet vallen! Alle balken en kruislatten waren weggebrand, maar die vier palen bleven maar rechtop staan. Dus toen toch de eerste paal omviel besloot het bestuur het Timmerdorp 2010 officieel te beëindigen. Dat was ook ongeveer het moment waarop de eerste kinderen de sloot in sprongen. Ook dat is een soort van traditie, de sloot in tijdens de fik. Toen de brandweer het sein ‘brand meester' had gegeven (dat betekent dat de brand helemaal onder controle is), mocht alle leiding het Timmerdorpterrein op, en besloten ook zij mee te doen aan de traditie. In een lang lint gingen ze klaarstaan, en renden ze met z'n allen de sloot in, wat leidde tot veel gejoel en applaus vanaf de andere kant van de sloot!

Afgelopen week heb ik ontzettend genoten, wat is het Timmerdorp heerlijk zeg! Volgend jaar zal ik er niet als verslaggeefster zijn, maar als iemand van de leiding. Want dat is iets wat ik afgelopen week wel besloten heb: volgend jaar draag ik de hele week een rood shirt!

Lieve allemaal, hopelijk tot volgend jaar, en kom allemaal nog maar even goed bij van afgelopen week! H. Amer

Bekijk alle dag verslagen